WhatsApp Image 2022-06-26 at 1.11.00 PM
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

קריאת תווית יין

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

מה אפשר ללמוד מהתווית על היין שבתוך הבקבוק?

לפעמים כלום, לפעמים הכל!

כשאני מסתכלת על תווית אני רואה כל מיני מילים. לפעמים הן בעברית ולפעמים בשפות זרות. 

אז אם אני "לא מבינה כלום ביין", מה בכל זאת יכול לעזור לי להבין כשאני מול הבקבוק?

קודם כל נעשה הפרדה בין אירופה הקלאסית ליתר העולם. באירופה יש חוקים ומגבלות שמגדירים מה מותר ומה אסור ליצרן לכתוב על התווית. אם היין משתייך לאזור מסוים, הוא צריך להיעשות לפי החוקים של אותו איזור, אחרת יש דברים שאסור ליצרן לכתוב על התווית. למה זה משנה לנו? כי אם הדברים אכן רשומים על התווית, אני כצרכנית יודעת למה לצפות.

בואו ניקח את Chablis כדוגמא:

אם על התווית כתוב Chablis, אז היין בהכרח מגיע משאבלי, שנמצא בחבל בורגון, צרפת.

זה מספר לי גם שהיין יהיה עשוי אך ורק מענבי שרדונה ושהיין יהיה לבן.

אם על התווית כתוב 2018, אז הענבים ששימשו לייצור היין הזה נבצרו במהלך תקופת הבציר של שנת 2018. כלומר, היין הזה הוא בן 3.5 שנים.

על התווית יהיה רשום גם אחוז האלכוהול ושם היצרן של היין.

בנוסף, מתחת למילה Chablis מופיע סיווג AOC, שזה קיצור של

Appellation d’Origine Contrôlée

הסיווג מספר לי את רמת היין. מכיוון שאני יודעת שהיין מגיע משאבלי, הסיווג הוא ברמת וילאז' (כלומר הענבים הגיעו מגבולות הכפר, אך לא מחלקה אחת). במקרה של שאבלי זה מספר לי שככל הנראה היין לא עבר יישון בחבית והוא יהיה רענן, לימוני, חמצמץ מעט ונעים לשתייה. 

אם אחרי המילה Chablis היה מופיע 1er Cru או Grand Cru, מדובר ביינות מחלקות מובחרות, מהם יש כמויות יין מעטות, היין יהיה משמעותית יקר יותר ואולי גם יעבור יישון בחבית. אפשר לצפות שיהיו לו טעמים עמוקים ומורכבים יותר מרמת וילאז'.

אז זה קיצון אחד. מה לגבי הקיצון השני? 

בישראל למשל, אם כתוב על היין "ריזרב" מה זה בעצם אומר לי? בגדול, כלום. זה מונח שיווקי שנועד לגרום לי להרים את היין מהמדף. המילה רזרבה לקוחה מספרד, שם היא מתייחסת לזמן היישון של היין בחביות ובבקבוק לפני יציאתו לשוק.

אז מה אני כן יכולה ללמוד מתווית בישראל? קודם כל לאיזה יקב היין שייך, האם הוא שייך לסדרה מסוימת בתוך היקב (סדרה בסיסית, בינונית, גבוהה- בכל יקב זה אחרת ואפשר ללמוד זאת משיטוט פשוט באתר של היקב). בדרך כלל שנת הבציר תהיה רשומה, צבע היין ולפעמים גם יהיה לו שם, בתקווה שם זכיר שיעזור לי לזכור שכבר שתיתי אותו בעבר. לפעמים יהיה כתוב איפה היקב ממוקם ולפעמים גם איפה הכרמים.

אני מוצאת את רוב המידע על יין ישראלי, דווקא בתווית האחורית שלו. אם בתווית הקדמית רשום "בלנד אדום" אני אגש לתווית האחורית כדי לבדוק אם רשום איזה זני ענבים נמצאים בבלנד. אני משתדלת לזכור איזה זני ענבים עושים לי יותר נעים ואיזה פחות ונעזרת בזה כדי להחליט אם היין מתאים לי או לא.

לשמחתי הרבה, רוב המידע מאוד נגיש היום באון ליין. כך שאם אני לא בטוחה לגבי משהו, אני יכולה מיד לבדוק!

 

 

 

 

...Wait a minute

את האמת, יש 18?