איך להתחיל קריירה בתחום היין?
מאז שאני זוכרת את עצמי, אני נמשכת לעולמות האירוח והשירות. בגיל 16 כבר הייתי בריסטה בעגלות הקפה בבי"ח שיבא ועד היום אני זוכרת איזה קפה להכין לכל רופאה או פרסונל שהיו מגיעים לדלפק (למשל קפה נגה- אספרסו כפול בכוס של הפוך קטן, עם קצף עד למעלה אבל בלי חלב, לדפוק פעמיים על הדלפק עם הכוס כדי שתראה שהיא לא כבדה ויש בה רק קפה וקצף). בגיל 20 כבר הייתי חיית מכירות יין בבית קפה שכונתי כשחסכתי לטיול בדרום אמריקה, בגיל 21 ניהלתי את מסעדת אסתר ביהוד והעברתי הדרכות יין. כשהתחלתי ללמוד לתואר שלי בכלכלה באוניברסיטת תל אביב (מה!?!? כן. יש לי כזה) הלכתי על ראש קטן ומלצרתי במסעדת מסה. שם, פגשתי לראשונה מחלקת יין מטורפת שלא ידעתי בכלל שיש כאלו בעולם.
לאורך כל הזמן הזה טיילתי בעולם, שתיתי יין וביקרתי ביקבים, אבל רק במסה התחלתי גם לשאול שאלות, לקרוא ולהתעניין. שם גם עשיתי את משמרת הסומלייה הראשונה שלי. התאהבתי. מה זה התאהבתי, נפלתי חזק. הפסקתי למלצר, נכנסתי חזק ליין ובגדול זה העסיק אותי כל הזמן. זכיתי שהיה לי את בן רון לצידי, וביחד היינו צוות שחוקר, נוסע ליקבים ומצטרף לטעימות יין בכל שבוע. כשסיימתי את התואר הראשון שלי, הדבר הראשון שעשיתי היה להירשם ללימודי WSET בלונדון וסיפרתי לכל מי שהסכימו להקשיב- "אני מחפשת עבודה בתחום היין!" הכלים שעמדו לרשותי- ניסיון במכירות, ניסיון בהדרכה (צופים וצבא), ידע ביין, אמביציה ורצון לעבוד קשה. הלכתי למספר ראיונות עבודה, אך לבסוף הראיון שתפס היה דווקא לתפקיד מכירות בIBBLS.
בחיי היומיום שלי אני פוגשת נשים וגברים בשלבים שונים בחיים, שהרעיון המוזר הזה של קריירה בתחום היין ממש קוסם להם. לפעמים זה יהיה ברמן צעיר שנדלקות לו העיניים כשאנחנו מנהלים שיחה במהלך ארוחת הצהריים שלי על הבר, לפעמים זו אשת שיווק שמוצאת את עצמה מגיעה ליקבים בארץ ובעולם בכל הזדמנות ולפעמים סומלייה עם חשק לעשות את הצעד ממשרה חלקית במשמרות לעבודה במשרה מלאה ביקב או חברת יין.
אם משהו בסיפור שלי מרגש אותך, מעורר הזדהות וגורם לך לרצות לפעול, הנה כמה צעדים, מחשבות ושאלות מנחות שיכולים לעזור בדרך אל קריירה בתחום היין:
- מה מעניין אותך? שיווק? מכירות? כתיבת תוכן? אולי בכלל עבודת אדמה וחקלאות?
- מה החוזקות שלך? עמידה פרונטלית מול אנשים? יצירתיות? שירות? ביצועיות?
- מה הניסיון התעסוקתי שלך עד כה? האם משהו מניסיון העבר שלך מחוץ לתחום היין יכול להיות כלי גם כאן? יש לך השכלה שיכולה לתמוך בתפקיד ספציפי? ביקרת ביקבים בשעות הפנאי שלך? עשית קורסים מקצועיים? השתתפת בטעימות יין ברמות שונות? מלצרת? ניהלת?
- יש לך רישיון נהיגה? זו נשמעת שאלה טפשית, אבל בתחום היין יש צורך לזוז המון ממקום למקום, בין לקוחות, ברחבי הארץ ואפילו ההגעה ליקב/ למשרדים כרוכה בהזזת הרכב. לכן, רישיון הוא קריטי.
- מה לגבי הרעיון של העתקת מקום מגורים? ישנם יקבים שדורשים הגעה מספר פעמים בשבוע ליקב, או לפעמים מתפנה תפקיד באיזור ספציפי בארץ. שלא נדבר על עבודה פיזית ביקב עצמו.
השאלות האלו יתנו לך מושג לגבי החוזקות והיתרונות שלך וגם לגבי פעולות נדרשות כדי להתקרב לעבודה בתחום היין.
פעולות שיכולות לתת פוש בכיוון:
- רכישת השכלה-
WSET – בית הספר הגבוה ליין מלונדון, בשלוחתו המקומית נקרא W. הקורסים מתחלקים לפי רמות. בארץ זמינים לנו הקורסים ברמה 2+3. קורס רמה 2 ייתן לך את הבסיס של עולם היין, מעין יישור קו. קורס רמה 3 ייקח אותך למקום מקצועי יותר ואני ממליצה לגשת אליו כשיש לך את הפניות להתמסר ללימודים כי הוא מאוד מעניין והמבחן קשה ומצריך למידה מעמיקה.
לימודי ייננות – אם זה הכיוון, לימודי ייננות הם תואר באוניברסיטה. לימודים קשים, מעמיקים ופרקטיים. ישנה אפשרות ביניים, שהיא קורס ייננות ביקב שורק. הקורס לא דורש ידע מוקדם ומאפשר להתנסות בתהליך הייצור מבלי להתחייב לשנות לימודים ארוכות. בעיניי זו אחלה דרך להתחיל ולהבין אם יש חיבור למוצר עצמו. אם כן? יאללה אוניברסיטה!
CMS – לימודי סומלייה. גם כאן מחולק לפי רמות. על לימודים אלו אני ממליצה למי שמעוניינים להיות סומלייה בעיקר בחו”ל, כדי להפוך את העניין למקצוע.
- נטוורקינג- הגיעו לטעימות אצל היבואנים, הגיעו לאירועים ביקבים, נשים- הירשמו לקהילת השזרה (נשות ענף היין) גברים- הגיעו לאירועים הפתוחים של השזרה. ובכלל, קחו חלק פעיל בקהילת יין, כך תוכלו לשמוע על משרות שנפתחות, ליצור קשרים עם בעלות ובעלי תפקידים ולהתחיל להבין מה מעניין ומה פחות.
- קריאה- בעולם מתפרסמים מגזינים נפלאים און ליין ובדפוס, שם אפשר לקרוא על מה שקורה בעולם, אילו איזורי יין הכי מדוברים היום, טרנדים, בעיות וקשיים וכל מה שרלוונטי. בנוסף אני אוהבת לעקוב אחרי אריק אסימוב, Wine Spectator, Jamie Good. ישנם ספרים קלאסיים שכדאי להחזיק בבית, כמו הספרים של יו ג'ונסון וג'נסיס רובניסון, ויש יותר עדכניים וטרנדיים כמו הספר והמגזין של Noble Rot. אתרים רבים מציעים אפשרות של מנוי בתשלום עבור התכנים שלהם, למשל ג'נסיס רובינסון, גילד סום, ובחינם Wine Folly (להם גם יש ספרים ותכנים בתשלום). פודקאסטים הם דרך מעולה להעמקת ידע. אני מאזינה לפודקאסט I'll drink to that של Levi Dalton ולפודקאסט המקומי והמשובח "מוצר צריכה בסיסי" של גיא הרן ורוני ססלוב (חפשו אותי בפרק 82:).
- הקימו קבוצת טעימות יין – אל תחכו להזמנה. תתחילו לטעום ביחד עם חברות, חברים ובני משפחה שישמחו להצטרף.
- סעו ליקבים! בישראל כמובן, אבל גם בעולם. לראות מה קורה ביקבים בחו"ל בהחלט תרם לתחושת המסוגלות שלי להשתלב בחברה מסחרית ויקב בישראל.
- התייעצו – אל תהססו לבקש להיפגש ולדבר עם נשות ואנשי מקצוע בתחומים מגוונים שמעוררים את הגלגלים והעניין. ככה אני עשיתי וזה עזר לי מאוד להבין מה האפשרויות שעומדות לפני ומה עליי לעשות כדי להגיע למקומות שמעניינים אותי. שיחה טובה יכולה גם להוביל להצעת עבודה, לכו תדעו 😉
לסיכום, ענף היין הוא כיפי ממש. הוא גם קשה וקשוח, תחרותי, לא תמיד מתגמל. לשמחתי, רוב הקולגות שלי נמצאים במקצוע מתוך תשוקה, אהבה למוצר, חיבור עמוק והתמסרות למשיכה בלתי מוסברת ליין. כולנו התחלנו איפשהו, אך אלו שנשארו היו בלמידה מתמדת. זה ענף מרגש וסוחף, שדורש עבודה קשה והשקעה. אם הגעת עד כאן ורוצה לשאול שאלה או להתייעץ, שירה ואני נשמח תמיד לעזור!
לחיינו! לי